AFFORDABLE HYBRID REVIEWS OUT NOW
No Area, No Criminals - Dagens skiva (Sverige) 8 of 10
Rätt riktning.
Det är som kollega Alexandra Bengtsson på GROOVE konstaterar; det finns ett omisskänligt sound som skvallrar om att detta band delar hemstad med Division of Laura Lee. Jag hittar samma melodikänsla dold under flera lager av gitarrer och distpedaler och det hela framförs med en pondus svår att värja sig mot.

Det som på debutalbumet The Snake Was a Mistake kändes som en hårtslående knockout med ett bångstyrigt utseende har här förfinats. Det är finslipad indierock, det känns stabilt. Det är framförallt ett stort steg i rätt riktning.

Rätta riktningen har stakats ut i och med en approach som är poppigare än både DoLL och debuten. I hittiga Faces och Ego Blues slås man av en direkthet bandet i övrigt borde dra nytta av, ett riffande som bär drag av Hot Snakes och melodier valfri låtskrivare skulle döda för.

Affordable Hybrid träffar i princip rätt hela tiden på No Area, No Criminals. Vi bjuds på ösiga If You´ve Got the Time, med ett intro direkt stulet från Black Sabbaths Iron Man och …and You Will Know Us by the Trail of Dead-doftande No Control. Nackdelen med skivan är att man tillbringat för mycket tid i det gamla mentalsjukhuset man spelat in i och släpper från sig för många låtar. 15 låtar är en knippe för många och det märks mot slutet på skivan.

Men fortsätter detta Vänersborgsband på inslagna vägen kan det bära frukt lång tid framöver.
- Jonas AppelqvistNo Area, No Criminals - Skivkoll (Sverige)
Affordable Hybrid låter onekligen som en torr rubrik ur en brittisk motor-bilaga. Men nu är det Vänersborgs rockhopp det är tal om - en kvartett som med sin andra fullängdare visar att rock både kan vara medryckande, coolt och kul på samma gång.

Med knastertorra riff som hämtade från The Hives kombinerat med Weezerdoftande refränger lyckas Affordable Hybrid få adrenalinet att flöda och asiktet att spricka upp i ett fånigt leende mitt i det svenska vintereländet.
- Christian von EssenNo Area, No Criminals - Groove (Sverige) 4 of 5
När man hör Affordable hybrid känns det helt naturligt att de kommer ifrån Vänersborg. På nya albumet No area, no criminals finns Division of Laura Lee-vibbarna där hela tiden. Speciellt i Jim Jones när alla sjunger ”la la la la la…” och i slutet med den lite viskande rösten. Men förutom dessa konkreta likheter finns det bara en DOLL-känsla över det hela.

No area, no criminals är mer poppigare än förra albumet The Snake was a mistake som släpptes på Tell Me That You Love Me för ett par år sedan. Även om skivan är inspelad i ett gammalt mentalsjukhus känns den inte så galen. Istället som en väldigt mjuk popbaserad postpunk som för tankarna till amerikanska Meneguar.
- Alexandra BengtssonNo Area, No Criminals - Musiq (Norge) 4 of 6
Med kun to låter i mål på over tre minutter og et totalantall på 15 blir dette en relativt kort affære. Kvartetten fra Sverige høres iblant ut som en krysning av Clap Your Hands Say Yeah, våre egne indiepop´ere i Herr Nilsson, i tillegg til en mengde britiske band med gitarene høyt plassert over beltespenna og striglede hårfrisyrer.

Det går unna i svingene med voldsom energi og riffing. Samuel Järpvik synger anmassende og nasalt og gitarene rangler av gårde med minimalt fokus på melodiføring. Stedvis bistår de tre andre i bandet på koringer, som vist mot slutten av Ego Blues.

Affordable Hybrid har debuten ”The Snake Was A Mistake” på samvittigheten fra tidligere. ”No Area, No Criminals” byr på indie/lofi-rock med nok av sprut, passelig med dynamikk og unøyaktighet, det kan faktisk grense mot powerpop iblant, men bare iblant. Enkelte gitarintroer varsler om at bandet har lyttet til Arctic Monkeys de siste årene, men de har ingen planer om å være som Sheffield-bandet, det er helt tydelig. Dersom det var drømmen må låtene lages langsommere og med tydeligere taktskifter samt et mye høyere melodifokus. Men England og Sverige går likevel hånd i hånd når det kommer til sterkt gitarbasert rock.

Det er blitt en spenstig utgivelse alt i alt, men det er definitivt mer å gå på.

Affordable Hybrid får ikke meg til å gå av hengslene i jubelbrus etter disse femten kortvarige låtene. Dette til tross for spilleglede og kvalitet, pluss ettertrykkelig variasjon over den samme oppskriften.
-Geir Atle Ellingsen

All rights reserved by Black Star Foundation 2010 | Jespergatan 13, 214 45 Malmö, Sweden | Info@blackstarfoundation.com | blackstarfoundation.com